Warzywa w psiej diecie

Warzywa w psiej diecie

Dzisiejszy wpis będzie dotyczył warzyw w psiej diecie.

Wstępne informacje


Jeżeli Wasze psy są na diecie surowej (albo chcecie, żeby na takiej były) część roślinna diety powinna wynosić 20 % całego posiłku. W ramach tej części 80 % stanowią warzywa, a 20 % owoce. Dla prostszego wyliczenia można przyjąć, że warzywa stanowią 16 % całego posiłku, a owoce 4 %. Są to ogólnie przyjęte wartości, najbardziej powszechnie stosowane. 


Warzywa są dobrym źródłem energii w diecie, jeżeli pies nie może pozyskiwać jej z tłuszczu (np. z powodu chorej trzustki). Trzeba jednak pamiętać, że przy ich spożywaniu wzrasta poziom wydalanej z organizmu tauryny. Warzywa podajemy wyłącznie po obróbce termicznej (ugotowane bądź upieczone), ponieważ wtedy węglowodany stają się łatwiejsze do strawienia, a organizm może pozyskać więcej glukozy. 


Posiłek roślinny podajemy w odstępie od posiłku mięsnego - nie mieszamy mięsa z warzywami. Po podaniu posiłku mięsnego należy odczekać około 4-6 godzin, żeby podać posiłek roślinny. Po posiłku roślinnym trzeba odczekać około 6-8 godzin, żeby podać posiłek mięsny.


Z czego wynika rozdzielność posiłków?

  • łącznie posiłków powoduje utrudnienia wchłaniania białka i minerałów,
  • przy nadmiarze skrobi pH nie osiąga odpowiedniego poziomu, co zaburza wytwarzanie enzymów trzustkowych,
  • z reakcji Millarda - dla zainteresowanych podrzucam proste wytłumaczenie - TUTAJ.

Musicie zdawać sobie sprawę z tego, że nie każdy pies lubi roślinną część posiłku i nie jest to nic złego - tak naprawdę nie jest ona niezbędna i można ją spokojnie pominąć. Wtedy podnosimy procentowy udział części zwierzęcej w diecie.

Jeżeli decydujemy się na podawanie warzyw - wybierajmy te sezonowe.

A co jeżeli Wasz pies jest na innej diecie niż surowa? W takim przypadku najpewniej ma już w swojej diecie warzywa, które często pojawiają się w karmach. Jeżeli chcecie podać psiakowi coś dodatkowego, należy robić to z umiarem. 

Poniżej spis warzyw z krótkim komentarzem.

Warzywa dla psa

Warzywa kapustne: brokuł, brukiew, jarmuż, kalafior, kalarepa, brukselka, kapusta (różne odmiany).

Warzywa kapustne zawierają szkodliwe dla psiego organizmu goitrogeny, które m.in. zaburzają wchłanianie jodu i pracę układu hormonalnego (ich nadmierne spożycie może przyczynić się do rozwoju niedoczynności tarczycy). Dodatkowo obecne w warzywach kapustnych tiocyjaniny mogą powodować problemy żołądkowo-jelitowe, są również toksyczne dla nerek.

Uwaga: A co z kiszoną kapustą?
  • Kiszona kapusta to naturalne źródło produktów fermentacji bakteryjnej. Można podawać je psom, ale w małej ilości. Pamiętajmy, żeby wybierać produkty bez octu i z minimalną ilością soli, np. TAKIE.

Warzywa cebulowe: cebula, czosnek, por i szczypiorek.

Nie podajemy ich psom z uwagi na zawarty w nich tiosiarczan sodu - związek niszczący czerwone krwinki i wywołujący anemię. W przypadku zatrucia warzywami cebulowymi konieczna jest natychmiastowa wizyta u lekarza weterynarii.

Warzywa liściowe: burak, cykoria, natka pietruszki, sałata, seler naciowy, szpinak

Burak i cykoria zawierają szczawiany, ale również dużo kwasu foliowego - możemy je podawać w małych ilościach. Natki pietruszki nie podajemy, ponieważ zawiera bardzo dużo kwasu szczawiowego, który zubaża podawany pokarm o wapń, magnez i potas. Z kolei w sałacie występują tiocyjanki wiążące jod, a w selerze naciowym i szpinaku są związki zaburzające metabolizm wapnia i magnezu w organizmie).

Warzywa korzeniowe: batat, marchew, korzeń pietruszki, seler korzeniowy.

Z tej grupy bezpiecznie możemy podawać marchew, korzeń pietruszki i seler korzeniowy. Od czasu do czasu możemy również podawać bataty, należy jednak pamiętać, że zawierają bardzo dużo skrobi.

Warzywa psiankowate: bakłażan, papryka, pomidor, ziemniak.

Niedojrzałe warzywa z tej grupy zawierają związki z grupy glikoalkaloidów, z których część jest toksyczna dla organizmu, np. w bakłażanach występuje solasanina, a w ziemniakach - solanina (i bardzo dużo skrobi!). Związki te tylko częściowo ulegają dezaktywacji - po obróbce termicznej w 200 stopniach Celsjusza przez 10 minut tracą ok. 40 % tych związków. Z tej grupy najbezpieczniejsze jest podawanie pomidorów, które zawierają cenny likopen, luteinę i sporą dawkę potasu. Jeżeli z jakichś przyczyn chcielibyście podać psu ziemniaki - muszą być świeżo ugotowane i ciepłe (im chłodniejszy ziemniak, tym więcej skrobi opornej i tym większa fermentacja w jelitach).

Warzywa dyniowate: dynia, cukinia, melon, ogórek i arbuz.

Dynia i cukinia to świetne warzywa, które sprawdzą się szczególnie u psów, które mają problemy z trzustką. Melon (który gatunkowo jest ogórkiem!) i arbuz mogą powodować u psów wzdęcia, więc należy je ostrożnie dawkować. Ogórki najlepiej sprawdzą się w wersji kiszonej jako naturalne źródło produktów fermentacji bakteryjnej.

Warzywa rzepowate: rzepa, brukiew i rzodkiewka

Zawierają antyodżywcze związki - goitrogeny, które między innymi obniżają poziom jodu w organizmie i zaburzają syntezę hormonów tarczycy.

Warzywa strączkowe: bób, ciecierzyca, fasola, groch, soczewica i soja.

Warzywa strączkowe nie powinny znajdować się w psiej diecie. Zawierają upośledzające transport składników odżywczych lektyny oraz inhibitory proteaz, które hamują działalność enzymów. Obecne są w nich związki fenolowe (które u zwierząt działają jak estrogeny) i związki wolotwórcze - goitrogeny. Oprócz tego są ciężkostrawne, mogą powodować wzdęcia i gazy.

Warzywa wieloletnie: rabarbar, szczaw i szparagi.

Zawierają bardzo dużo kwasu szczawiowego, ich duża podaż w diecie może prowadzić do problemów z nerkami i dny moczanowej.

Jak widzicie najbezpieczniej podawać po obróbce termicznej: marchew, korzeń pietruszki, seler korzeniowy, pomidory, dynię i cukinię. W mniejszej ilości mogą pojawiać się również: burak, cykoria, bataty i ziemniaki.

Dodatkowo można podawać również małe ilości kiszonej kapusty i kiszonych ogórków. 

Mam nadzieję, że niczego tutaj nie zabrakło! Gdybyście byli zainteresowani zapraszam do zapoznania się z wcześniejszymi wpisami (wystarczy kliknąć na tytuł wpisu):

4 komentarze:

  1. A czy jak podgrzej ziemniaka po ugotowaniu to mogę podać, czy musi byc świeżo po ugotowaniu?

    OdpowiedzUsuń
  2. A co z korzeniem buraka cwiklowego? Można podawać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Buraki można podawać po obróbce termicznej (młodych liści = botwiny nie podajemy). Trzeba jednak pamiętać, żeby zachować umiar :)

      Usuń

Copyright © Pet Study , Blogger