Czy trzeba mrozić mięso? Dieta surowa i gotowana dla psów i kotów.



Niekiedy pojawiają się w Internecie informacje, że konieczne jest wcześniejsze przemrożenie mięsa, jeśli chcemy podać je naszym psom i kotom. Czy ma to sens? Czy jest to niezbędna procedura? Jak poprawnie mrozić mięso/przygotowane mieszanki dla zwierząt? Zapraszam do przeczytania.


Co daje nam mrożenie?

Mrożenie zatrzymuje namnażanie bakterii. Są sytuacje, w których wielokrotne mrożenie może zniszczyć niektóre rodzaje bakterii, ale dużo mikroorganizmów posiada specjalne mechanizmy, które pozwalają na swego rodzaju odbudowę, nawet w minusowej temperaturze.  To co daje nam mrożenie, to neutralizacja potencjalnego zagrożenia parazytologicznego, czyli chroni nas przed pasożytami.
I w ten sposób dochodzimy do tak zwanych "protokołów mrożenia", które zaprezentowane są w poniższej tabelce.


Czy to oznacza, że każdy rodzaj mięsa koniecznie musi zostać przemrożony? 

Nie, jeżeli zaopatrujecie się w mięso dobrej jakości, które nadaje się do spożycia przez człowieka, a zatem - jest przebadane. Wyjątkiem są ryby i dziczyzna (łoś, jeleń, daniel, sarna, dzik, muflon, zając, bażant, kuropatwa, gołąb) - te mięsa podlegają mrożeniu, zgodnie z protokołami. Mrozimy również podroby (szczególnie wątrobę).

Przy okazji zachęcam do zapoznania się z dwoma innymi wpisami:

2 komentarze:

  1. Jaka super tabelka! Sama robiłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ano tak :) Na podstawie tego co kiedyś zostało stworzone, bo protokoły mrożenia to już dosyć długo istnieją ;-)

      Usuń

Copyright © Pet Study , Blogger