Ryby w psiej i kociej diecie.
Ryby możemy podzielić na słodkowodne i słonowodne (morskie) oraz ze względu na ich tłustość: chude, średnio tłuste i tłuste.
Ryby w psiej i kociej diecie to doskonałe źródło kwasów omega-3, witamin (m.in. A i D), wapnia, fosforu oraz białka. Pamiętajmy jednak, że nie powinniśmy opierać diety wyłącznie na rybach.
ANTYODŻYWCZE SKŁADNIKI
Wybierając ryby musimy zwrócić uwagę na obecność w nich dwóch niebezpiecznych dla zdrowia substancji - tiaminazy i trioxu.
- Tiaminaza to enzym zaliczany do substancji antyodżywczych. Jego aktywność polega na rozkładzie tiaminy, czyli witaminy B1 (jest unieczynniana). Tiaminaza występuje w niektórych surowych rybach i skorupiakach. Niestety na ten moment nie wiemy czy tiaminaza działa tylko wobec witaminy B1 w danej porcji pokarmu, czy ma również wpływ na dalsze procesy w organizmie - dlatego zaleca się, żeby mimo wszystko nie podawać produktów, które ją zawierają. Przykładowo: 450 g karpia podanego na surowo unieczynnia ilość witaminy B1 zawartej w 10 kg drożdży - w związku z tym nie jest to ilość, którą będziemy w stanie dosuplementować.
- Tlenek trójmetyloaminy (TRIOX) - związek wiążący obecne w pożywieniu żelazo w nieprzyswajalną dla organizmu formę. Spożywanie produktów bogatych w TRIOX może skutkować anemią i przebarwieniami sierści.
JAKICH RYB I OWOCÓW NIE PODAJEMY NA SUROWO?
- Mintaj, czernik, witlinek, morszczuk i łupacz to ryby zawierające TRIOX.
- Krewetki - unikamy ze względu na tiaminazę oraz dużą zawartość fluoru w pancerzykach (fluor w nadmiarze jest toksyczny).
- Tuńczyk zawiera dużo histaminy (dlatego unikajmy tej ryby u alergików) oraz rtęci.
JAKIE RYBY MOŻEMY PODAWAĆ NA SUROWO?
Jeżeli Wasz pies lub kot jest na diecie surowej (raw/barf) możecie podawać mu niektóre surowe ryby w całości. Pamiętajcie tylko, że należy je wcześniej przemrozić w celu neutralizacji zagrożeń parazytologicznych.
Przykładowo: potencjalnym źródłem zakażenia pasożytami jest łosoś. Przyjmujemy, że czas mrożenia potrzebny do neutralizacji wynosi minimum 24 godziny, a temperatura musi osiągnąć wartość -20℃.