Ryby w psiej i kociej diecie.

Ryby w psiej i kociej diecie.


Ryby możemy podzielić na słodkowodne i słonowodne (morskie) oraz ze względu na ich tłustość: chude, średnio tłuste i tłuste. 

Ryby w psiej i kociej diecie to doskonałe źródło kwasów omega-3, witamin (m.in. A i D), wapnia, fosforu oraz białka. Pamiętajmy jednak, że nie powinniśmy opierać diety wyłącznie na rybach.

ANTYODŻYWCZE SKŁADNIKI

Wybierając ryby musimy zwrócić uwagę na obecność w nich dwóch niebezpiecznych dla zdrowia substancji - tiaminazy i trioxu.

  • Tiaminaza to enzym zaliczany do substancji antyodżywczych. Jego aktywność polega na rozkładzie tiaminy, czyli witaminy B1 (jest unieczynniana). Tiaminaza występuje w niektórych surowych rybach i skorupiakach. Niestety na ten moment nie wiemy czy tiaminaza działa tylko wobec witaminy B1 w danej porcji pokarmu, czy ma również wpływ na dalsze procesy w organizmie - dlatego zaleca się, żeby mimo wszystko nie podawać produktów, które ją zawierają. Przykładowo: 450 g karpia podanego na surowo unieczynnia ilość witaminy B1 zawartej w 10 kg drożdży - w związku z tym nie jest to ilość, którą będziemy w stanie dosuplementować.
  • Tlenek trójmetyloaminy (TRIOX) - związek wiążący obecne w pożywieniu żelazo w nieprzyswajalną dla organizmu formę. Spożywanie produktów bogatych w TRIOX może skutkować anemią i przebarwieniami sierści.

JAKICH RYB I OWOCÓW NIE PODAJEMY NA SUROWO?

Poniżej wymienionych ryb i owoców morza nie podajemy ze względu na obecność substancji antyodżywczych.




UWAGA!
  • Mintaj, czernik, witlinek, morszczuk i łupacz to ryby zawierające TRIOX.
  • Krewetki - unikamy ze względu na tiaminazę oraz dużą zawartość fluoru w pancerzykach (fluor w nadmiarze jest toksyczny).
  • Tuńczyk zawiera dużo histaminy (dlatego unikajmy tej ryby u alergików) oraz rtęci.

JAKIE RYBY MOŻEMY PODAWAĆ NA SUROWO?

Jeżeli Wasz pies lub kot jest na diecie surowej (raw/barf) możecie podawać mu niektóre surowe ryby w całości. Pamiętajcie tylko, że należy je wcześniej przemrozić w celu neutralizacji zagrożeń parazytologicznych.

Przykładowo: potencjalnym źródłem zakażenia pasożytami jest łosoś. Przyjmujemy, że czas mrożenia potrzebny do neutralizacji wynosi minimum 24 godziny, a temperatura musi osiągnąć wartość -20℃.


CZY MOŻNA PODAWAĆ RYBY PO OBRÓBCE TERMICZNEJ?

Tak, ale należy wcześniej bardzo dokładnie usunąć ości. Dodatkowo ryby, które zawierają związki antyodżywcze po ugotowaniu stają się bezpieczne do podania, co znacznie rozszerza możliwości dietetyczne!

A czy Wy podajecie swoim zwierzakom ryby? Jeśli tak - jakie i w jakiej postaci? 

U nas najczęściej pojawiają się: dorsz, tuńczyk oraz pstrąg. Fajnym patentem jest ugotowanie ryby (po wcześniejszym usunięciu ości) i zmielenie jej w blenderze! Taką pastę przekładam do konga i daję do wylizywania :) 
Copyright © Pet Study , Blogger