Owoce w psiej diecie.
Dzisiejszy wpis będzie dotyczył owoców w psiej diecie.
- Wstępne informacje
Jeżeli Wasze psy są na diecie surowej (albo chcecie, żeby na takiej były) część roślinna diety powinna wynosić 20 % całego posiłku. W ramach tej części 80 % stanowią warzywa, a 20 % owoce. Są to ogólnie przyjęte wartości, najbardziej powszechnie stosowane.
Musicie zdawać sobie sprawę z tego, że nie każdy pies lubi roślinną część posiłku i nie jest to nic złego - tak naprawdę nie jest ona niezbędna w psiej diecie i można ją spokojnie pominąć. Wtedy podnosimy procentowy udział części zwierzęcej w diecie z 70 % do 90 %.
Jeżeli decydujemy się na podawanie owoców - wybierajmy te sezonowe.
A co jeżeli Wasz pies jest na innej diecie niż surowa? W takim przypadku najpewniej ma już w swojej diecie owoce, które często pojawiają się w karmach. Jeżeli chcecie podać psiakowi coś dodatkowego, należy robić to z umiarem, gdyż owoce w dużej ilości nie są wskazane w diecie.
Poniżej spis owoców, do którego dorzuciłam również wszystkie wasze propozycje z mojej instagramowej ankiety :)
Czarny bez
- świeże owoce zawierają sambunigrynę i prunazynę - substancje, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe, biegunki i wymioty.
Brzoskwinie i nektarynki
- są bezpiecznymi owocami w psiej diecie, ale podajemy je bez pestki,
- brzoskwinie mają w sobie dużo wody i błonnika, zawierają też sporo potasu (190 mg w 100 g owoców),
- nektarynki zawierają witaminę C i witaminę A oraz antyoksydanty.
Gruszki
- zawiera beta-karoten, witaminę C i sporą dawkę potasu (119 mg w 100 g owoców),
- nie podajemy gniazda nasiennego z gruszki, wyłącznie sam miąższ.
Jabłka
- zawierają witaminę C, polifenole i błonnik,
- wybierajmy raczej słodkie odmiany - np. lobo, ligole (psy zwykle nie przepadają za kwaśnym smakiem),
- pamiętajmy, żeby w razie możliwości kupować jabłka lokalnie i dbać o to, żeby nie były woskowane.
Morela
- zawiera beta-karoten (silny przeciwutleniacz),
- to niskokaloryczny owoc, zawierający sporo potasu - 259 mg w 100 owoców,
- podajemy wyłącznie miąższ, bez pestki (która może powodować problemy trawienne).
Morwa
- każda odmiana tego owocu jest bezpieczna dla psa (biała, czerwona, czarna),
- zawiera aż 75 g węglowodanów w 100 gramach owoców, musi być ostrożnie dawkowana,
- liście morwy białej pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.
Śliwka
- to silny przeciwutleniacz (dzięki zawartości witaminy E),
- ze względu na możliwość uaktywnienia histaminy może powodować nadwrażliwość nieimmunologiczną.
- spożyte w dużej ilości mogą mieć działanie przeczyszczające.
Pomarańcze, mandarynki, grejpfruty i limonki (cytrusy)
- chociaż nie są toksyczne dla psów przyjmujemy, że należy ich unikać z powodu dużej zawartości olejków eterycznych, które mogą działać drażniąco na przewód pokarmowy, a także na układ moczowy.
Figi
- zawierają dużo błonnika - ok. 10 gramów w 100 gramach owoców,
- spośród wszystkich owoców zawiera najwięcej wapnia - ok. 200 mg w 100 g owoców,
- suszone figi to źródło potasu - w 100 gramach zawierają aż 680 mg,
- figi są jednak bardzo kaloryczne (314 kcal w 100 g) i zawierają bardzo dużo węglowodanów (aż 78 g w 100 g owoców) - jeżeli chcemy je podawać to w bardzo małej ilości (świeże/suszone), pamiętając żeby wybierać produkty niesiarkowane.
Daktyle
- świeże daktyle zawierają aż 281 kcal w 100 g owoców i bardzo dużo węglowodanów - 75 g/100 g.
- zawierają aż 656 mg potasu w 100 gramach owoców,
- można podawać je psom w bardzo małej ilości - bez pestek (zarówno świeże jak i suszone), pamiętając żeby wybierać produkty niesiarkowane.
Granat
- można pozyskać z niego kwas punicynowy (obniża poziom cholesterolu LDL),
- najlepiej podawać obrane pestki owoców (błony i skórka mogą powodować problemy trawienne).
Mango
- miąższ owocu jest bezpieczny, ale trzeba brać pod uwagę to, że są to bardzo pryskane owoce i pies może reagować źle na substancje pochodzące z oprysków,
- nie podajemy owocu z pestką - może utkwić w przewodzie pokarmowym.
Kiwi
- zawiera witaminę C (aż 53 mg w 100 g owoców) i witaminę E,
- ma również sporo błonnika (3 g w 100 g owoców) - w związku z tym nie należy podawać go w dużej ilości.
Awokado
- w skórce awokado znajduje się toksyczny persin,
- badania pokazują, że psy które dostawały ekstrakt z awokado (1,1 %) nie wykazały żadnych efektów ubocznych, ale trzeba zaznaczyć, że dostawały one ekstrakt beztłuszczowy; a persin jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach,
- nie podajemy również pestki z awokado (nawet do zabawy), bo pies jej nie strawi i może dojść do jej utknięcia w przewodzie pokarmowym.
Malina
- owoce zawierają, m.in. pektyny, antocyjany, witaminę C i E, kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy, salicylowy),
- uważajcie jednak na liście malin - działają pobudzająco na skurcze macicy.
Winogrona
- są toksyczne dla psów i nie wolno ich podawać pod żadną postacią (dotyczy to również rodzynek!),
- zjedzenie tych owoców może doprowadzić nawet do ostrej niewydolności nerek,
- toksyczna dawka winogron to jedynie 30 gramów na kilogram masy ciała,
- toksyczna dawka rodzynek to 11,5 grama na kilogram masy ciała,
- w przypadku zjedzenia należy udać się z psem do lekarza weterynarii!
Agrest
- to niskokaloryczny owoc, który zawiera sporo błonnika (4,3 g w 100 g owoców),
- jest bezpiecznym owocem dla psów, ale może wywołać efekt przeczyszczający - w związku z tym pies nie powinien spożywać go w dużych ilościach,
- skórka agrestu bywa stosunkowo twarda i może powodować problemy trawienne, jeśli mamy możliwość - obierzmy z niej owoc.
Aronia
- jest źródłem antocyjanów i flawonoidów,
- obniża ciśnienie tętnicze krwi i stężenie cholesterolu we krwi,
- korzystnie działa przy zapaleniu jelit - IBD (zmniejsza stan zapalny).
Borówka wysoka (amerykańska)
- zawiera aż 585 mg polifenoli (naturalne przeciwutleniacze) w 100 g owoców,
- ma dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy,
- wyciągi z borówki używane są niekiedy w leczeniu zwyrodnienia plamki żółtej.
Borówka brusznica
- owoce regulują trawienie,
- działa moczopędnie i przeciwbiegunkowo,
- można podawać również liście (napar), które działają odkażająco na drogi moczowe.
Borówka czernica (jagoda)
- zawierają przeciwbakteryjne procyjanidyny, kwasy organiczne, duże ilości cukrów,
- działają przeciwbiegunkowo (napary, sok, wyciągi),
- są bakteriobójcze, stosuje się je przy zatruciach pokarmowych,
- polecane przy walce z przerostem clostridium perfringens i gronkowcem.
Jagoda kamczacka
- zawiera dużo irydoidów - związków o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbólowym i przeciwreumatycznym,
- pomagają przy insulinooporności i poprawiają neurokognicję.
Jeżyna
- zawiera związki śluzowe, pektyny oraz witaminy, m.in. C i A,
- bardzo cenny owoc ze względu na możliwości stymulowania enzymów przeciwutleniających w wątrobie i we krwi (w badaniach wykazano, że po 30 dniach podawania jeżyn myszom poziom tych enzymów znacząco wzrósł).
Pigwa
- zawiera dużo kwasu jabłkowego, pektyny oraz kwercetynę,
- Nasiona zawierają amigdalinę - toksyczny dla organizmu związek, więc nie zaleca się spożywać całego owocu nawet w mniejszych dawkach.
Pigwowiec
- Zawiera kwasy organiczne, flawonoidy, pektyny i antocyjany,
- Nasiona zawierają amigdalinę - toksyczny dla organizmu związek, więc nie zaleca się spożywać całego owocu nawet w mniejszych dawkach.
Porzeczki
- zawierają pochodne kwercytyny (działa antyoksydacyjnie, hamuje wydzielanie histaminy),
- zawierają również sporo witaminy C (41 mg w 100 g owoców),
- owoce są pomocne w walce z bakterią Helicobacter pylori,
- najcenniejsza dla psów będzie czarna porzeczka - ze względu na obecność garbników, kwasów organicznych, olejków eterycznych (pobudzających trawienie) i fitoncydów - związków o działaniu przeciwbakteryjnym,
- obniżają nadmiar estrogenów.
Żurawina (szczegółowe informacje w poście - TUTAJ)
- zawiera kwas hipurowy (zakwaszający mocz),
- działa przeciwgrzybiczo.
Truskawki
- są niskokaloryczne,
- zwierają sporo witaminy C (60 mg w 100 g owoców), pektyny i antocyjany,
- ze względu na obecność salicylanów i możliwość uaktywnienia histaminy mogą powodować nadwrażliwość nieimmunologiczną.
- jeśli podajemy - starajmy się podawać je w sezonie (albo mrozić) i szukać tych niepryskanych.
Ananas
- to stosunkowo niskokaloryczny owoc, który składa się w ok. 85 % z wody,
- zawiera witaminę C (48 mg w 100 g owocu),
- zawiera bromelainę - substancję (enzym) działający przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Jednak najwięcej bromelainy (0.476 μg/mL) jest w niejadalnym przez psy rdzeniu ananasa. W miąższu i soku nie ma jej w takiej ilości, żeby była to dawka terapeutyczna (400-500 mg dziennie przyjmowane przez ponad 12 miesięcy),
- wbrew powszechnym twierdzeniom ananas nie pomaga również na koprofagię wśród psów, ponieważ nie zawiera żadnych związków mogących wyrównać zapotrzebowanie na produkty bakteryjne.
Banan
- jest wysokokaloryczny,
- niedojrzałe zawierają, tzw. skrobię oporną, która nie jest wskazana w diecie,
- zawiera aż 358 mg potasu w 100 g owocu - będzie jego dobrym uzupełnieniem, ale trzeba pamiętać o tym, że nadmierne spożycie może powodować wzrost stężenia potasu we krwi (hiperkaliemia),
- badania pokazują, że banany mogą tłumić wydzielanie kwasów i obniżać cholesterol,
- będą dobrym dodatkiem w diecie u psów trzustkowców.
Poziomki
- owoce zawierają witaminę C, witaminę B1, B2 i B6,
- świeże poziomki zawierają pektyny, karotenoidy i antocyjany,
- mają działanie wzmacniające i odżywcze,
- z liści poziomki można zrobić odwar - działa bakteriobójczo i przeciwmiażdżycowo.
Durian
- to azjatycki owoc o specyficznym, nieprzyjemnym zapachu,
- zawiera dużo potasu (436 mg w 100 g) i magnezu (30 mg w 100 g),
- bogaty w węglowodany i tłuszcz (nawet 5 g w 100 g),
- są opracowania mówiące o tym, że obniża poziom cholesterolu (*badania przeprowadzane na szczurach),
- niektóre badania wykazują, że po pewnym czasie od spożycia miąższu podnosi się ciśnienie krwi (dlatego nie jest wskazany u psów, które mają nadciśnienie tętnicze i choroby serca),
- bezpieczny jest jedynie miąższ - pestki duriana są trujące.